De Snevo's logo
Home | Merchandise | Forum | Foto's | Leesvoer | Jukebox

Ex-Kecks bassist gaat er weer stevig tegenaan

Amsterdams Stadsblad februari 2003

De Snevo's Speel je 21 jaar in een Nederlandse rockband, die na wat mindere jaren eindelijk weer lekker begint te draaien, kapt de zanger er ineens mee. Dat overkwam Theo Vogelaars (42), die vanaf de oprichting bas speelde bij de Tröckener Kecks. Volgende week staat hij met zijn nieuwe band De Snevo's in de kleine zaal van Paradiso.

Hij praat er niet zo graag over, maar Theo wil wel kwijt dat hij drie weken 'helemaal knock-out' was toen zanger Rick de Leeuw in de zomer van 2001 bekend maakte dat hij met Tröckener Kecks wilde stoppen. ,, Het is net alsof je vriendin het uitmaakt zonder dat je het hebt zien aankomen. Nee, leuk is anders. Je kunt wel zeggen dat je op je hoogtepunt moet stoppen, maar het ging net weer lekker!"
Theo is echter niet het type om achter de geraniums te gaan zitten. Dus inmiddels heeft hij alweer een nieuwe band opgericht, samen met zanger/gitarist Fred Kienhuis (ex-Jack of Hearts) en drummer Paul Tromp. Net als bij de Tröckener Kecks zingen de Snevo's, zoals Theo zijn nieuwe band heeft omgedoopt, in het Nederlands. ,,Ik denk dat je mensen met Nederlandstalige teksten meer kunt raken dan wanneer je in het Engels zingt."

Dat je een naam als Snevo's eerder zou verwachten in het bruiloften- en partijencircuit, deert Theo niet. ,,Die naam is een afkorting van Snelle Vogels, één van de eerste bandjes waar ik ooit in speelde.

Ze hebben het podium nooit gehaald, maar ik vond het wel grappig om een naam te nemen die aangeeft dat ik weer helemaal bij nul ben begonnen."
Ja, hij heeft er zin in. ,,Het leuke van zo'n band is dat je veel onderweg bent. Veel lachen, lol maken, daar houd ik wel van. Daarom is het zo belangrijk dat je goede mensen om je heen verzamelt, niet alleen de muzikanten, maar ook mensen die het geluid doen. Die zijn net zo belangrijk voor de sfeer. Als je om drie uur 's nachts terugrijdt uit Limburg moet je wel onder vrienden zijn, anders werkt het niet."

Dat je als bassist vooral een dienende rol hebt, en dus geen al te groot ego moet hebben, bevestigt hij. ,,Als bassist moet je 'het laag' weergeven, pompen, oftewel:de basis neerzetten, zodat iedereen zijn ding kan doen. Dat had ik bij de Kecks ook al. Het ging me er vooral om dat de band goed overkwam, en het was me eerlijk gezegd worst of ik zelf wel goed te horen was."
Dat hij nu met drie man op het podium staat, en niet met vijf, is een bewuste keuze. ,,Als je wat moet afspreken, gaat het sneller als je maar met zijn drieën bent, maar ik hou vooral van een direct en simpel geluid, een geluid zonder al te veel fratsen."
Bands als The Undertones, The Buzzcocks en The Ramones zijn nog steeds een inspiratiebron voor hem. ,,Ik hou van bands die veel energie in hun liedjes stoppen, liedjes waar je vrolijk van wordt."
Inmiddels heeft hij met de nieuwe band een paar optredens achter de rug. Echt een voordeel dat hij jarenlang bij een redelijk bekende Nederlandse band heeft gespeeld, is het niet, legt hij desgevraagd uit. ,,Het kan ook als nadeel werken, zo van: dat hebben we al gezien. Mensen willen toch vaak iets nieuws. Je moet je dus elke keer weer opnieuw bewijzen. De eerste keer dat we optraden was ik behoorlijk zenuwachtig, maar gelukkig ging dat boven verwachting goed."
Theo en Fred mogen dan al een flinke staat van dienst hebben in het vaderlandse rockwezen, voor de drummer, Paul Tromp, is dit zijn eerste bandje, en is het nog allemaal nieuw. ,,Een dag na ons eerste optreden stonden we al op een festival, en Paul was geïmponeerd door het grote podium. Kon ik me wel iets bij voorstellen. De eerste keer dat wij met de Tröckener Kecks in Octopus speelden, hier in Amsterdam, wist ik het eerste half uur niet eens dat ik bestond. Normaal sta ik in een hoekje mensen te observeren, maar op het podium zit iedereen naar jou te kijken. Daar moest ik wel erg aan wennen."

Foto: Bram de Hollander Fotografie